Soep van gegrilde wintergroenten

Ingredienten

  • 500 gram pastinaak, koolraap, rammenas, aardpeer, biet, peen enz. in blokjes gesneden
  • 1 ui  in niet te kleine stukken
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 1 grote aardappel in net zulke grote blokjes als de groenten
  • olijfolie
  • 1 steranijs
  • 1,5 cm verse gember geraspt
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 el venkelzaad
  • 1/2 el gemalen koriander
  • 1/2 el kardemom zaadjes
  • 0,75 liter groentebouillon
  • beetje creme fraiche

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 230 graden
  • leg de gesneden groenten (zonder de aardappel) en de grof gesneden ui in een braadslee of bakplaat en zorg dat alles bedekt is met olie
  • gril de groenten 20-25 minuten of tot ze gaar zijn en aan de buitenkant bruin kleuren
  • fruit in een soeppan de fijne ui en de knoflook.
  • voeg alle kruiden toe en bak mee tot het lekker begint te geuren
  • bak de aardappelen ook even mee
  • voeg de bouillon toe en de groenten uit de oven
  • je  kunt de soep pureren maar ik vond hem met blokjes heel erg lekker
  • serveer met een klont creme fraiche

(bron: watschaftdepodcast.com/recept/soep-van-gegrilde-wintergroenten/)

 

Romige winterpostelein pasta

Ingrediënten voor 2 personen

150 gram pasta
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, fijngeperst
400 gram postelein
2 eetlepels kookvocht
150 ml crème fraiche
zwarte peper naar smaak
Parmezaanse kaas voor garnering (optioneel)

Bereiding

  • Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking, giet af en bewaar twee eetlepels kookvocht.
  • Verwijder ondertussen de worteltjes van de postelein en was en snij de postelein.
  • Verhit olijfolie in een grote wok of koekenpan, fruit de knoflook kort en voeg de pasta toe samen met de postelein, crème fraiche en het kookvocht.
  • Zet het vuur af en laat met de deksel op de pan de postelein slinken en de crème fraiche smelten tot een romige saus. Dit duurt circa 3-5 minuten.
  • Verdeel de pasta over de borden, breng op smaak met zwarte peper en garneer desgewenst met parmezaanse kaas.