Bonen

Oogsttips en breekproef

Bonen zijn er in veel soorten.  Algemeen voor bonen geldt dat je ze voorzichtig van de plant moet plukken met twee handen, zodat de plant en naastgelegen kleine boontjes nog door kunnen groeien. Je checkt of bonen niet te oud of rijp zijn door ze te breken. Dit noemen we de breekproef.  Knakt de boon mooi open, en ziet het vruchtvlees (dus niet de zaden) er sappig en fris uit, dan is de boon prima. Als het vruchtvlees er droog uitziet, is de boon niet meer lekker om te eten. Dan kun je overigens nog wel de zaden die erin zitten als een soort doperwten eten.

De bonen aan een plant worden na elkaar rijp. Zo kunnen we lang van een plant oogsten! De eerste bonen die rijp worden zitten meestal helemaal onderaan.  Vaak zit er opgespat zand op- dat spoel je er meestal thuis zo vanaf. Beneden aan de plant begin je dus altijd met oogsten en zo oogst je van beneden steeds verder omhoog.

 

3 soorten bonen

Er is verschil in hoe bonen groeien. Hoog, langs bamboe, staakbonen genoemd, en  laag, struik- of stambonen genoemd.

En dan zijn er ook nog verschillen in vorm, grootte, in welke rijpheid je ze kunt oogsten, en nog meer.  Bij de Wilde Peen hebben we:

Staak-spekbonen (vooraan op de foto). Deze bonen worden in Duitsland gegeten met spek. Het zijn heel lange bonen die vaak kronkelig groeien. Ze kunnen heel dik en hol worden met grote zaden erin, maar ze blijven heel lang sappig en mals. Even controleren met de breekproef kan altijd.

Staak-spercieboontjes Cobra (in het midden op de foto). Deze bonen worden langer dan gewone sperciebonen, maar korter dan spekbonen. Ze groeien in het algemeen mooi recht en zijn heel mooi kogelrond, je ziet de zaden nauwelijks zitten. Ook die kunnen dik worden, maar als je de zaden aan de buitenkant kunt zien worden ze snel te oud. Check met de breekproef!

Stam-spercieboontjes (achteraan op de foto) van wisselende rassen. De lage bonen zijn net als de bonen in de winkel. Relatief kort, stevig, en je kunt wachten met oogsten tot je de boontjes net of iets meer ziet zitten en zijn dan nog mals. altijd even ckecken met de breekproef!